dinsdag 18 november 2014

Aboe Simbel


Context
de twee tempels van Aboe Simbel

Aboe Simbel ligt in in het zuiden van Egypte op de westelijke oever van het Nassermeer.
 Er zijn twee tempels : één voor Ramses II en de andere voor zijn vrouw Nefertari. Ramses II gaf de opdracht aan de onderkoning van Nubië voor het bouwen van deze twee tempels. De architect is Bakenchonsoe.  Hij leidde ook de werkzaamheden zelf. Over de architect zelf vond ik verder geen informatie. De constructie van de tempel startte rond 1264 voor Christus en eindigde in 1244 voor Christus. Ramses II heeft deze tempels laten bouwen om zijn vrouw en zichzelf te eren. Om de hogepriesters niet voor het hoofd te stoten, werd het bouwwerk zo ver mogelijk van Thebe opgetrokken. Zo konden de machtige priesters geen controle uitoefenen. De grootste tempel werd ook gebouwd voor de oude Egyptische rijksgoden Amon-Ra en Ra-Horachti. In de muren zijn er schilderijen gevonden die de slag om Kadesh weergeven. Zo wou Ramses II aantonen dat hij machtig was. Het is echter niet officieel dat Ramses II de slag gewonnen heeft want beide kanten hebben veel verliezen geleden. De kleinere tempel wordt gewijd aan de Godin Hathor en is een eerbetoon aan Ramses' vrouw Nefertari. De grote beelden van beide tempels aan de voorkant stellen de overweldigende macht en grootte van de Egyptische Godenwereld voor.
                                                                                    het plan van de twee tempels
Materiaal en techniek

Over de materiaal en de techniek vind ik niet veel. Beide tempels werden gebeeldhouwd uit een grote rots. De 4 kolossen zijn uitgehakt uit een trapeziumvormig rood stuk zandsteen. De hoogte van de tempel is 31 meter, de lengte 38 meter en de diepte is 55 meter.



Het kunstwerk als beeld                                                   de vier kolossale standbeelden
Voor de tempel zie je 4 kolossale standbeelden van de farao. Die zijn ongeveer 20 meter hoog. Tussen de beelden van 2 farao’s is er een ingang naar de tempel. Op de gevel zie  je  20 bavianen die hun armen in de lucht steken. Waarschijnlijk doen ze dat om de rijzende zon te aanbidden. Als je in de tempel binnenkomt, heb je eerst een hal van 18 meter lang en 16.7 meter breed. Daarin bevinden zich 8 pijlers waarin je de gelaatstrekken van  Ramses II terugvindt. De muren zijn versierd met tekeningen en hiërogliefen. Vervolgens kom je in een tweede hal met 4 pilaren. Die  pilaren zijn versierd met mooie scènes van offers aan de goden. Vanuit die tempel heb je toegang tot het heiligdom waar er 4 zittende beelden staan van de belangrijkste goden. Tweemaal per jaar dringen lichtstralen tot het einde van de tempel binnen en verlichten zo de beelden van de goden.

Esthetische structuur

De stijl van het gebouw is Egyptische architectuur. De tempel heeft ook dezelfde vorm als andere tempels uit dezelfde periode. De voorzijde is breed en de achterzijde is smaller. In het laatste gedeelte bevinden zich aan de linker- en rechterzijde verschillende langwerpige ruimtes. Het gebouw past in deze periode. In deze periode werden er immers veel tempels gebouwd om de goden te eren. In die tijd was het ook de bedoeling dat de gebouwen voor altijd blijven bestaan. De Egyptenaren wilden zo de tijd te overwinnen. De gebouwen waren ook het teken van hun macht.

Extra informatie

De tempels werden ontdekt in 1813 door de Zwitser Jean-Louis Burckhardt. In 1817 lukte het de Italiaan Giovanni Battista Belzoni de tempel als eerst te betreden. Het duurde zo lang omdat men eerst al het zand moest verwijderen waaronder de tempels bedolven lagen.
                                                                                                                                  De verhuis van Aboe Simbel
De twee grote tempels zijn verplaatst geweest. In 1960 wou men starten met de bouw van de Aswandam. Door die bouw zou het Nassermeer ontstaan en zo zouden de twee tempels verdwijnen. Daarom werden de tempels tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd en daarna 200 meter verderop opnieuw opgebouwd.

Aboe Simbel  staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO







EVALUATIE:                                                       
/50
TAAL                                                                                                                        7.5 /10

Spelling


Bronvermelding


INHOUD                                                                                                                    /35

Volledigheid

      7/10                                                

Correctheid

8/10

Duidelijkheid

7.5/10

Originaliteit

3/5

STIPTHEID                                                                                                             2 /2
ZELFEVALUATIE                                                                                                  2 /3

Volledigheid: Ik heb zo veel mogelijk geschreven. Bij sommige hoofdstukken heb ik niet zo veel gevonden.

Duidelijkheid: Sommige stukken zijn misschien wat moeilijk om te begrijpen.
Originaliteit: Het is niet zo origineel, alleen maar foto's.


Bronnen:  http://egypte-info-site.nl/aboe-simbel.html    http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Simbel_temples#Construction         http://www.egyptegids.be/abusimbel3.htm                                                                                       http://nl.wikipedia.org/wiki/Aboe_Simbel                                                                                            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten